Lakimuutos

Uusi pikavippejä koskeva laki astui voimaan 1.6.2013. Eduskunnassa asiasta puhuttiin pikaluottolainsäädäntö nimikkeellä. Julkisesti ilmoitettu tarkoitus on ehkäistä pikavipeistä aiheutuneita ongelmia. Todellisuudessa syyt ovat luultavasti muualla, vaaliraha-lahjus jupakoissa rypeneet poliitikot ovat halunneet muuta puheenaihetta. Aktiivisia ovat olleet juuri ne poliitikot jotka ovat itse oikeustoimien kohteena.

Laki on nimenomaan räätälöity haittaamaan pikalaina yrityksiä ja tekemään monilta osin toiminnan mahdottomaksi. Laki on laadittu niin, että mahdollisimman tarkasti koskee vain pikaluotto yrityksiä. Perinteisten luottoyhtiöiden kaikki toiminta on pyritty tarkasti rajaamaan lainsäädännön ulkopuolelle riippumatta niiden aiheuttamista ongelmista. Siitä syntyivät myös lain porsaanreiät: kun pikaluottoyhtiöt noudattavat samaa toimintamallia kuin perinteiset rahalaitokset, niin ne ovat aina lain oikealla puolella.

Mitä laissa sitten sanotaan. Tärkein rajoite on korkokatto. Todellinen vuosikorko saa olla korkeintaan 50% + viitekorko. Viitekorko on nyt 1% eli pikavipeistä saa periä nyt 51% vuosikorkoa. Kuulostaa sekin paljolta, mutta 50e viikon vipillä tarkoittaa noin 0,40 euron maksimikorkoa. Korkoon lasketaan lisäksi mukaan kaikki kulut. Poliitikot puhuvat mielellään koron kohtuullistamisesta, mutta todellisuudessa on kyse kiellosta.

Lakiin piti jättää useita porsaanreikiä, että luottokorttiyhtiö ja pankit olisivat “kohtuullistamisen” ulkopuolella. Laki koskee vain alle 2000 euron luottoja.  Tämän tarkoitus on ensisijaisesti suojella pankkeja, ettei niiden kohtuuttomuuksia laki vain mitenkään rajoittaisi. Ison lainan kohdalla saa pitää kuinka korkeaa korkoa tahansa. Tällä eduskunta osoitti (jälleen kerran) että isot ongelmat halutaan nimenomaan rajata korjaustoimien ulkopuolelle ja keskitytään vain pieniin joskus jopa mitättömiin ongelmiin.

Toinen asia mikä rajattiin lainsäädännön ulkopuolella on niin kutsutut “hyödykesidonnaiset” luotot. Tämä tarkoittaa käytännössä osamaksua. Nehän ovat olleet ongelma jo pitkään ja nyt kun niiden korkotasoon olisi voitu puuttua, niin nimenomaan nähtiin vaivaa että niitä ei laki koskisi.

Leave a Comment