FAQ

Frequently Asked Questions eli usein esitetyt kysymykset.

Mikä on pikavippi?
Pikavippi on lyhytaikainen luotto, jonka laina-aika  on 1-4  viikkoa. Muita samaa kuvaavia termejä ovat vippi, pikaluotto ja pikalaina. Lainan kulut ovat  kiinteät ja niiden määrä on tiedossa jo lainan ottamishetkellä. Vippi sana on alunperin tarkoittanut heittämistä. Ystävää on pyydetty “heittämään” eli vippaamaan seteli tai kolikko.

Mikä on kulutusluotto?
Kulutusluotto on luotto, joka maksetaan takaisin muutaman kuuden tai jopa usean vuoden aikana, riippuen lainan käyttötarkoituksesta.  Kulutusluotto otetaan kattamaan tilapäisiä vakituiset tulot ylittäviä hankintoja. Tavallinen tarve on esim. kodinperustaminen tai -remontointi, ajoneuvon hankinta tai lomamatka. Kulutusluottoa käytetään joskus täydentämään käsiraha jossain isossa kaupassa kuten asunnot tai kesämökin hankinnassa.

Voiko pankista hakea pikavipin?
Pankit eivät myönnä toistaiseksi ole myöntäneet pikaluottoja.  Pankki voi tarjota vastaavaan tarpeeseen esimerkiksi jatkuvan luoton ratkaisua, joka tarkoittaa yleensä sitä, että tilin saldo voi olla negatiivinen tietyn rajan puitteissa. Miinussaldosta juoksee lainaehtojen mukainen korko.  Pankista voi hakea kulutusluottoa perusteltuun tarkoitukseen. Pankista voi myös anoa luottokorttia pankkitilin yhteyteen.

Mikä on todellinen vuosikorko?
Todellinen vuosikorko lasketaan kuluttajaviranomaisten määrittelemällä tavalla. Siten lainojen kulut saadaan vertailukelpoiseksi. Todellinen vuosikorko kertoo teoreettisen koron jos kaikki lainan korot ja kulut muutettaisiin pelkäksi koroksi. Pikavipin kohdalla todellinen vuosikorko on yleensä hyvin suuri johtuen kiinteistä kuluista ja lyhyestä laina-ajasta. Kannattaa ennemmin tarkastella euromääräisiä kuluja, koska ne on yleensä selvästi ilmoitettu.

Minkä ikäisenä voin anoa pikalainaa?
Lain mukaan lainaa voi myöntää vain täysi-ikäiselle eli sinun on oltava 18 vuotias tai vanhempi.  Eri vippifirmojen  ikärajat vaihtelevat  jopa saman yhtiön eri suuruisten lainojen välillä. Nuoriin hakijoihin suhtaudutaan usein epäluuloisesti ja suuremmat vipit evätään helpommin.

Voinko nostaa pikavippejä yhtä aikaa useasta eri firmasta?
Se on mahdollista, koska luottoyhtiöillä ei ole yhteistä tietokantaa myönnetyistä lainoista. On suositeltavaa maksaa ensin edelliset lainat pois ja vasta sitten hakea uutta. Jos pikavippejä on useita maksamatta  niin kannattaa hakea yksi suuri halpakorkoisempi jolla maksaa kaikki pienet lainat pois.

Pikavippejä on rästissä useita, mitä teen?

Lainoja ei missään nimessä pidä jättää hoitamatta. Silloin menee luottotiedot ja elämä muuttuu entistä vaikeammaksi. Mitään lainaa tai osamaksua ei saa niistä paikoista, jotka tarkistavat luottotiedot.  Aina kannattaa neuvotella luoton myöntäjän kanssa uudesta takaisinmaksuohjelmasta. Jos pystyt niin ota yksi laina jolla maksat kaikki pienet lainat pois. Tälle uudelle lainalle laadi jo ennen lainan nostamista realistinen maksusuunnitelma. Voit myös kääntyä kunnallisen velkaneuvojan puoleen. Heidän ratkaisunsa on yleensä juuri edellä kuvatun kaltainen eli yhdellä matalakorkoisella lainalla hoidetaan vipit pois. Velkaneuvojan avustuksella luoton saa yleensä kohtuullisella korolla. Velkaneuvontaan on vaan usein pitkä jonotusaika. Apua ja neuvoja voi käydä kysymässä myös omasta pankista.

Leave a Comment